Wordt het een vrije val of gecontroleerde lancering?

Er zijn allerlei zaken die om de hoek komen kijken wanneer je een vernieuwde webshop gaat lanceren. Aan de hand van een eigen recent project voor de webshop Kapperskorting.com zullen we hieronder diverse aandachtspunten bespreken. 

 

Huisstijl

Een nieuwe webshop is een mooie manier om je vernieuwde huisstijl te etaleren echter moet deze in vele elementen doorgevoerd worden om zodoende eenheid te creëren. Denk hierbij dus ook aan de 'transactionele mails' zoals een orderbevestiging en een track & trace melding die namens de webshop worden uitgestuurd. En vergeet natuurlijk je online banners, digitale nieuwsbrief en offline uitingen niet. Als je nog een stapje verder gaat  neem je ook direct je social media kanalen onder handen. Met alleen een nieuw design voor je webshop ben je tegenwoordig dus niet klaar. Kapperskorting heeft de lancering van haar nieuwe webshop aangegrepen om ook direct een nieuwe huisstijl te etaleren, De afdeling grafische vormgeving mocht dus vol aan de bak. 

 

Hosting

Verhuist je webshop ook van hostingpartij? Controleer bij je hostingpartij of het server-platform toereikend is, kunnen ze de hoeveelheid verkeer aan, hoe zit het met laadsnelheden en hoe zit het met de veiligheid. Plan dus tijdig een afspraak in met je hostingpartij.

 

Google

Als jouw shop ook verhuist naar een nieuw e-commerce platform dan kun je niet zomaar de spreekwoordelijke knop omzetten zonder dat hier consequenties aan vast zitten voor Google. Als je shop al enige tijd in de lucht is zal deze ongetwijfeld door Google geïdexeerd zijn en heeft jouw webshop al een bepaalde waarde opgebouwd binnen het onbetaalde gedeelte van Google. Wil je hier geen afscheid van nemen dan doe je er goed aan om zogenaamde 301 redirects in te stellen op deze manier verzeker jij jezelf ervan dat het onbepaalde zoekverkeer van de oude pagina's op je webshop netjes op je nieuwe site terecht gaan komen. In 99 van de 100 gevallen zullen de linkjes voor je landingspagina's namelijk gewijzigd zijn en je wil niet dat je potentiële klanten op een foutpagina uit gaan komen. 

 

Als je ook gebruikt maakt van Google Adwords campagnes dan zal je ook hier alle linkjes moeten wijzigen om potentiële klanten naar de juiste pagina's te verwijzen op je nieuwe webshop.

 

Beide 'Google-klussen' zijn monnikenwerk als je een omvangrijke webshop hebt of veel Adwords-campagnes hebt, maar bedenk je doet het voor en goed doel! In het geval van kapperskorting was van al het verkeer 40% tot 50% afkomstig vanuit Google (zowel betaald als onbetaald), stel je voor dat al dit verkeer en dus de bijbehorende conversies weg zouden vallen.... au dat doet pijn. 

 

Betrek je klanten op tijd en test!

Niemand die nieuwe shop beter kan beoordelen dan je eigen klanten, betrek ze dus al vroeg in je verandertraject en laat ze mee beslissen over diverse onderdelen. Stel ook een test-site open voor een bepaalde groep geselecteerde klanten en verzamel hiermee je test-informatie. Zo voorkom je na oplevering veel ellende en een dip in je omzet. Kapperskorting heeft diverse separate klantgroepen laten test-bestellen tegen leuke kortingen, zo sla je 2 vliegen in 1 klap; klant bij omdat deze kan helpen tegen leuke extra kortingen en jij blij omdat je waardevolle feedback ontvangt.

 

Strijdplan klaar?

Weet jij al hoe je al je klanten gaat informeren over de opening van je vernieuwde shop? Zet je bijvoorbeeld digitale mailings in om je klanten te informeren? Of pak je het anders aan? Maak in ieder geval gelijk van de gelegenheid gebruik om een feestelijke aanbieding te verspreiden.

 

Klantenservice

Na de lancering van de webshop is het tijd voor champagne en taart! toch? vergeet niet dat je klanten geconfronteerd worden met een nieuwe webshop en dit kan de nodige vragen oproepen, dus instrueer je klantenservice tijdig over de belangrijkste wijzigingen. Vraag ook om terugkoppeling van de klantenservice waar nodig tijdig bij te kunnen sturen, je kunt zelfs overwegen om je bereikbaarheid tijdelijk te vergroten. Hou dus ook je technische team paraat om snel en adequaat te kunnen handelen.

 

Logsitek

Lanceer je je webshop met een paar knal-acties? zorg er dan voor dat je genoeg mensen paraat hebt staan om alle bestellingen te verwerken.

 

Zo zie je maar dat de bouw en het design van een nieuwe webshop alleen niet het enige is waar je naar om moet kijken, er zijn vele facetten die ertoe gaan bijdragen dat de lancering van je webshop gecontroleerd kan gaan en jij dus niet voor vervelende en omzet blijft je met deze tips zeker bespaard